In its original state, the main living area for Jeff and Nanette Amis’ family was comprised of separate rooms including a living room, dining room and a tiny, U-shaped kitchen. The couple enlisted the help of friend Warren Lloyd, principal at Lloyd Architects, to help transform the dated 1968 rambler into a spacious, contemporary abode. Here are four before & after shots of the remarkable remodel. To see more, check out the current issue of Utah Style & Design magazine.

The major remodel focused on creating a great room by knocking out a mid-wall anchored by an underutilized fireplace. “We wanted an open space where people could interact, converse and mingle freely,” says homeowner Jeff Amis.

BEFORE & AFTER

Living Room Before

A faux rock fireplace (removed) and a main wall divided the living room area from the kitchen and hallway.

Living Room After

The fireplace wall, sidewall and entry wall were removed to open the home’s floor plan. Rift-sawn white oak floors replace tile while accenting the gray-stained kitchen cabinets and central island. Bright skylights and a large glass door drench the space in sunshine.

Kitchen Before

Outdated cabinetry segments the room into cooking and dining areas, making the kitchen look and feel cramped.

Kitchen After

Open to the living room, the new  kitchen features a large island,  generous counter seating, a stainless steel island hood and splayed skylights which diffuse sunlight broadly and evenly.

Kitchen Sink Before

Old cabinets bully the sink area of the kitchen, creating tight quarters for the cook.

Kitchen Sink After

A large stainless under-mount sink with a modern Kohler Karbon faucet replaces the timeworn corner fixture. The west-facing window provides natural light, which shows off the clean, back-painted glass backsplash.

Side Door Before

The narrow hall running between the kitchen and the living area is clad in old tile and leads to an unremarkable white door.

Side Door After

The shortened hallway now features a turquoise wall and full glass door providing more western exposure and light.

This post was originally published on utahstyleanddesign.com.